Λαογραφικό μουσείο Ερμιόνης

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης

Στην καρδιά της πόλις δίπλα στον ναό των Ταξιαρχών βρίσκεται αναπαλαιωμένο ένα χαρακτηριστικό ερμιονίτικο σπίτι, στο οποίο το 1827 έγινε η Γ Εθνοσυνέλευση, η Οικία Οικονόμου. Το συγκεκριμένο κτήριο έχει μεγάλη ιστορική αξία, αφού σ` αυτό συγκεντρώθηκαν οι πληρεξούσιοι του Έθνους μετά την ορκωμοσία τους στο Μητροπολιτικό  Ναό των Ταξιαρχών στις 11 Ιανουαρίου 1827 για να συνεχίσουν την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, που είχε αρχίσει στην Επίδαυρο και ολοκληρώθηκε στην Τροιζήνα.

Σήμερα στο χώρο αυτό λειτουργεί από το 2000 το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο με πολλά ιστορικά ντοκουμέντα και πολλά εκθέματα από την κοινωνική, οικονομική και πολιτική παράδοση της Ερμιόνης.

Στο ισόγειο στεγάζεται το λαογραφικό τμήμα, με τέσσερις χώρους, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκθέματα από την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής. Ναυτικά, γεωργικά, αλιευτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, κουζινικά σκεύη, έργα υφαντικής τέχνης, κεντήματα, εργόχειρα, παραδοσιακές ενδυμασίες

Στον άνω όροφο, στην ίδια αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης στεγάζεται το Ιστορικό τμήμα, που τιμά όχι μόνο το γεγονός αυτό, αλλά και όλη τη συμβολή των Ερμιονιτών στη νεώτερη Ιστορία μέσα από φωτογραφίες, παράσημα, αριστεία πολέμου, όπλα και άλλα ενθυμήματα και κειμήλια

Επίσης στεγάζει βιβλιοθήκη που φιλοξενεί βιβλία για τη λαϊκή τέχνη, τη νεότερη Ιστορία, πλήρη σειρά των Απομνημονευμάτων του Αγώνα, πλήρη σειρά των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, καθώς και όλα τα δημοσιεύματα σχετικά με την Ερμιονίδα.

Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει η προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη, και τα αγάλματα των αδελφών ΜΗΤΣΑ, αρχηγών των Ερμιονιτών στην επανάσταση του `21.

Είναι ανοιχτό τα απογεύματα του Ιουλίου και του Αυγούστου, από Τρίτη έως Κυριακή, 7-9 μμ. Τον υπόλοιπο χρόνο δέχεται  τους επισκέπτες μετά από συνεννόηση στα τηλέφωνα:

6977 948539 & 2109228308

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply